Beldita

beldita_400Denumire stiintifica: beldita (Alburnoides bipunctatus)


Familia: Ciprinide.


Denumire populara: latite, obleti de rau coconari.


Raspandire pe glob: In toate apele dulci ale Europei exceptand Spania, Italia si Anglia

Raspandire in Romania: In raurile mari in portiunile superioare si lacurile de deal si ses, populand mai ales apele de munte, ea coboara si la ses, in zona mrenei si a crapului.

Caracteristici principale:
Lungime: 9 - 10 cm (exceptional 15 cm)
Greutate: 10 - 12 g.

Aspect: Corpul este mai lat decat al obletelui. Solzii sunt argintii, mai intunecati pe spate. Pe marginea liniei laterale se insotesc doua dungi intunecate, imbinate prin liniute duble. Aripioarele ventrale si pectorale sunt caramizii.

Mod de viata: Traieste in bancuri din zona pastravului pana in zona crapului. Este foarte curios si in general flamand. Este extrem de vioaie si deloc sperioasa.
Se hraneste cu: larve, insecte mici, rame, etc.

Pescuitul sportiv: Se pescuieste la pluta, in general aceasta fiind fina, fir subtire si carlige foarte mici nr. 18 - 20. Trebuie intepata rapid.

Valoare gastronomica: Gust foarte bun in general prajit sau saramura.

Asemanatoare obletelui, beldita are doua caracteristici care o disting de acesta: - corpul mai latit; - linia laterala caracteristica, care este dubla, bine conturata si formata din doua siruri de puncte inchise la culoare.

Se regaseste in ape curate, limpezi, cu sol prietenos. Este iubitoare de apa rece, putind fi intilnita in zone ce urca spre arealul pastravilor, inotind impotriva apei.

Nu exista restrictii privind dimensiunea capturii.