Influenta temperaturii apei in pescuit

Influenta temperaturii apei in pescuit

influenta_temperaturii_apei_in_pescuit_400Aditivi de apă rece, boiliesuri (si pelete) de apa rece, nade de apa rece - si exemplele ar putea continua, însă dilema ramane - Ce inseamnă mai exact-  din punct de vedere al temperaturii- o apă rece? Si de ce este pescuitul atat de diferit in lunile de iarna  fata de sezon. Producătorii de nade şi momeli evită să definească în mod clar ce consideră o apă „rece” şi ce o apă „caldă,  așadar iată-mă încercând sa arunc puţină lumină asupra acestui subiect, în cele ce urmează.

După cum știți, temperatura apei determină  nivelul de  oxigen dizolvat în ea, iar din fericire pentru vietăţile acvatice, cu cât apa este mai rece, cu atât cantitatea de oxigen dizolvat în ea este mai mare. La 8 grade Celsius apa contine 0.001% oxigen. Cu toate acestea pe majoritatea apelor stătătoare (fac excepție cele cu izvoare foarte puternice şi deci cu o buna ventilare/primenire) peştii vor suferi de hipoxie, sau mai pe româneşte de lipsă de oxigen. (* O exceptie notabila de la regula o constituie carasul,  specie care a dezvoltat o rezistenta incredibila la hipoxie acuta. Puteti citi mai multe aici. ) Când peștii suferă de lipsa oxigenului  apetitul lor este direct influențat. Fie ca este vorba de ape reci sau calde , lipsa oxigenului se traduce prin lipsa hrănirii, sau prin diminuarea cantității de mâncare pe care o consuma in perioadele de hrănire.

De asemenea , temperatura apei  influenţează nivelul de pH. Astfel, cu cât apa e mai rece cu atât Ph-ul tinde să crească. Influenţa modificărilor de PH asupra peştilor şi florei acvatice este una directă însă mult mai subtilă şi mai greu cuantificabilă într-un articol.

      Densitatea apei se modifică cu creşterea temperaturii, între 0oC şi 4oC creşte cu temperatura, apoi scade astfel încât densitatea maximă a apei este, la 4oC, de 1g/cm3. Apa îşi măreşte volumul la solidificare, gheaţa are densitate mai mică decât densitatea apei la 0oC după cum rezultă şi din figura alăturată. 

Aceste proprietăţi au o importanţă deosebită în natură. Când timpul se răceşte, apele lacurilor, râurilor etc. se răcesc la suprafaţă până la 4oC. Cum apa la această temperatură are densitatea maximă se lasă la fund,  iar la suprafaţă ajunge apă cu temperatură mai mare. După ce toată masa de apă a lacului raului etc  a ajuns la 4oC stratul de la suprafaţă se răceşte dincolo de 4 grade şi la 0oC, dupa cum bine ştiţi apa îngheaţă. Gheaţa fiind mai uşoară decât apa lichidă rămâne la suprafaţă. De aceea stratul de apă de pe fundul lacului sau râului va rămâne intotdeauna lichid şi va avea o temperatură în jur de 4oC, permiţând existenţa vieţii subacvatice.