Momelile flotante

Momelile flotante

momelile_flotante_400

Momelile flotante, foarte importante pentru pescarii amatori cat si pentru cei profesionisti, si-au dovedit utilitatea in timp.

Un pop up poate fi folosit în orice împrejurare, simplu sau în combinație cu un boilies (snowman), în funcție de încrederea pe care o manifestă pescarul în acest tip de momeală. Nu putem emite teorii cum că în anumite situații este interzis să folosești pop-up, iar în altele este obligatoriu. Totul depinde de imaginația noastră și de cum considerăm că putem face momeala mai atractivă, mai colorată și mai ușoară.

PE PIAȚĂ EXISTĂ POP UP-URI DE LA 8 LA 24 DE MM.

 

Cel mai important in alegerea dimensiunii pop up-urilor este, până la urmă, genul de partidă pe care vrem să o facem. Obligatoriu de luat în seama este dimensiunea peștilor vizați. Dacă facem un pescuit la “tot ce mișcă” nu avem de ce să folosim pop up mai mare de 10-12 mm. Dacă vrem să pescuim selectiv și combinam un boilies de 24 mm cu un pop up, acesta din urma ar trebui sa fie de cel putin 14 mm, dar nu mai mare de 18 mm. Un alt factor de care trebuie să ținem cont este mărimea cârligelor pe care urmează sa le folosim. În orice tip de montură cârligul trebuie ușor ascuns,chiar daca pescuim cu un simplu pop up. Un exemplu ar putea fi folosirea unui pop up de 14 mm cu un cârlig nr. 4 sau 6 și mai putin cu unul nr.1 sau 2.

CULOAREA

 

Varietatea mare și în continuă creștere a culorilor este, după părerea mea, un aspect comercial. Aceste momeli sunt împarțite în mult mai puține categorii decât numarul de culori existente: stridente (fluoro și culorile deschise), medii (culori fără intensitate) și discrete (greu de observat într-un mediu subacvatic, chiar și de om). Încrederea pescarului într-o anumită culoare este decisiva. În general, sunt mai des folosite culorile stridente, pentru că sunt atractive și pentru noi deci putem presupune că și pentru crapi. Factorii de care am putea ține cont când alegem culoarea sunt: adâncimea la care pescuim, claritatea apei și natura substratului. Trebuie să știm exact dacă momeala este camuflată bine sau este ușor de observat, alegerea fiind făcută de fiecare pescar.


Aroma este mult mai importantă și nu contează cât de mult ne place nouă, ci cât de mult rezistă și rămâne predominanta în apă. Majoritatea pop up-urilor sunt aromate puternic, dar în apă, prima care se pierde este culoarea și apoi aroma, care se diluează. Important este timpul în care aceste proprietați sunt afectate, iar aici putem face o diferență de calitate între producători. Nu există un tipar al combinațiilor, dar cred că aromele puternice de fructe (ex. capșună, ananas) sunt mult mai eficiente în rândul crapilor de dimensiuni mici. Așa cum cred că aromele mai discrete (lămâie, prună, cocos) pot trece de atenția sporită a ciortanilor în așteptarea unui crap “îmbracat mai gros“. Chiar și aromele de fructe de mare (crab, squid, belachan) nu trebuiesc neglijate în pescuitul crapilor mari.

 

CEA MAI IMPORTANTĂ CALITATE A UNUI POP UP

Flotabilitatea este examenul de forță pentru orice popup. O capacitate bună de a pluti, precum și durata de timp în care își păstrează această proprietate, ne asigură că avem lângă cârlig exact ceea ce ne dorim pentru un anumit timp, care este bine să fie cât mai lung. Oricum este bine să știm care este cu aproximație timpul în care pop up-ul iși termină treaba și nu mai floteaza așa cum ne dorim. Acest lucru îl observam ușor testând flotabilitatea, cu montură cu tot, într-un vas transparent. Alte lucruri importante sunt persistența mirosului și rezistența la hidratare fară sa se dezintegreze, în cazul în care nu folosim pop up solubil, care are dizolvarea controlată și pe care știm că trebuie să-l înlocuim la un anumit interval de timp. Un pop-up de calitate este intotdeauna acela care nu isi pierde proprietatea principala de flotabilitate pastrand-o o perioada cat mai lunga de timp.