Mreana

mreanaDenumire stiintifica: Barbus barbus
Denumire populara: brenuta, mreana galbena, umbreana, mreana rosie, merna.

Caracteristici principale:
Lungime: 40-60 cm rar ajunge la 70-80 cm
Greutate: 0,8-1 kg rar ajunge la 4-5 kg

Denumire stiintifica:
Aspect: Corpul este fusiform si gros. Are capul ascutit, solzi mici si gura este prevazuta cu patru mustati. Inotatoarea dorsala are o radie osificata. Spatele si capul sunt verzi-brune, iar burta este galbuie. Din loc in loc mai apar si pete negre.

Mod de viata: Se intalneste in raurile cu pietris. Se hraneste cu melci, insecte si crustacee. Se pescuieste in septembrie-octombrie.

Valoarea gastronomica: Carnea este gustoasa.
Dimensiunea minima legala: 25 cm.