Nada pentru crap - toamna

Nada pentru crap - toamna

Crapul este cel mai cautat peste din baltile noastre. Fiecare pescar isi doreste ca printre capturile sale sa se numere si crapul, pentru ca, acesta ar fi unul dintre cele mai gustoase exemplare ce stau in baltile din Romania.

Crapul este un peste pretentios
In ultimii ani am aflat ca cel mai des crapul este pretentios la mancare, la mediul inconjurator, la apa si la conditiile meteorologice. Spre exemplu, sa luam anul acesta care a fost foarte secetos: crapul nu prea s-a miscat in apa si a stat mai mult in gauri adanci unde apa era mai rece.

CRAPUL ESTE UN PESTE CE IUBESTE TOAMNA SI PRIMAVARA
Crapul se hraneste indeosebi toamna pentru a asimila grasimile cu care acesta sa treaca iarna grea in care va avea foarte putina mancare. Acesta va iesi spre mal pentru a manca pe indestulate incepand cu luna Septembrie pana in luna Decembrie.
De asemenea, dupa iarna, acesta va iesi foarte flamand in lunile februarie – mai.

CRAPUL ESTE PRETENTIOS LA MANCARE
In aceasta perioada (toamna) este granit cu grane de catre proprietarii de balti: porumb, ovaz, grau, gainat, altele. El fiind hranit cu porumb de exemplu, atunci cand ii va fi foame va cauta tot porumb, fiind obisnuit cu acesta.

Cele mai recomandate momeli pentru crap in aceasta perioada sunt: porumbul uscat (pe fir de par), porumbul in lapte sau la conserva, mamaliga cu arome, cartoful fiert (sau crud), boilliesurile.
Va recomandam porumb uscat pe fir de par si porumb conservat (sau in lapte daca aveti congelat), precum si banala mamaliga aromata cu vanilie.

NADA FOLOSITA PENTRU CRAP
Nada trebuie sa fie formata din aceleasi furaje ce sunt folosite in ac, si anume: boabele de porumb. Se va nadi fie cu saculet solubil(imaginea 2) (Se aplica langa plumb si plasa se va topi ramanand doar grauntele), fie din barca, fie cu lanseta si cu un cosulet de nadire.
*Pont: puteti combina grauntele cu mamaliga din granule foarte mari (pasat + faina) pe care o puteti pune in arculetul de nadire. (imaginea 1 – aruncare cu cosulet de nadire)
*Nada poate fi indulcita cu diferite arome.
Saculet solubil pescuitcosulet de nadire

Daca ati nadit deja puteti folosi o nada fara arc de nadire(imaginea 1) sau fie folosit o montura cu arc (imaginea 2):
montura crap 2montura crap