Pescuitul in matasea broastei

Pescuitul in matasea broastei

pescuitul_in_matasea_broastei_400De obicei pescarii incearca sa gaseasca un petec liber atunci cand trebuie sa pescuiasca in zone cu foarte multa matasea broastei. Matasea broastei este locul unde crapii gasesc multa hrana naturala si in special creveti, pe care crapii ii adora. Din acest motiv crapii viziteaza in mod regulat aceste zone in cautarea hranei. Natura nadeste pentru tine in mod constant daca iti faci timp sa cauti zonele bogate in hrana naturala. Asa ca in loc sa incerci sa gasesti o zona libera unde sa prezinti momeala, ti-ai face un serviciu mult mai mare daca ai incerca sa gasesti locurile „fierbinti” cu vegetatie care contin cea mai mare parte a hranei naturale.


Carlig cu barbeta si matasea broastei

Lansati pur si simplu o montura cu o momeala grea de fund si lasati-o cateva momente sa se aseze pe substrat, apoi recuperati firul. Momeala grea va ajuta carligul sa intre putin in patul de vegetatie astfel incat sa devina o mica ancora cu care putem aduna mostre de vegetatie. Analizati mostrele de vegetatie aduse la mal si verificati daca gasiti eventuale crustacee sau larve. Daca nu gasiti nici o vietate incercati alte zone. Puteti sa invatati atat de multe doar recuperand firul si analizand iarba agatata de carlig. Chiar si pe lacuri lipsite de vegetatie analizez intotdeauna montura si miros plumbul. Puteti sa pierdeti foarte mult timp daca pescuiti intr-o zona cu mal "rau", cand simplul fapt ca mirositi vartejul plumbului va poate spune ca nu este o zona potrivita. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa evitati locurile cu mal urat mirositor (care miros a ou stricat) si sa incercati sa pescuiti in zone cu mal care are un miros apropiat de cel al pamantului din gradina. Am facut o mica paranteza, dar mirosind iarba puteti invata deasemenea foarte multe lucruri. Cateodata vegetatia miroase frumos si are un miros proaspat pe cand alte dati abia poti sa stai langa ea. 


Un boilies standard de fund, foarte vizibil totusi in matasea broastei

Dar hai sa ne intoarcem la cum prezentam monturile in matasea broastei. Sunt doua reguli simple de care trebuie sa tinem cont.
Prima este sa evitam materialele rigide pentru ca nu ofera o prezentare foarte buna.Se poate folosi un fir textil moale sau un monofilament cu rezistenta la rupere normala. Monofilamentul este intotdeauna mai putin vizibil decat firul textil si cum matasea broastei creste cel mai adesea in zone cu apa limpede, camuflarea monturii este un lucru de care trebuie sa tinem cont. Daca situatia o permite, puteti incerca un forfac din nailon cu rezistenta la rupere de 8, 10 sau 12lb. Puteti avea o surpriza placuta in ceea ce priveste numarul trasaturilor. Cealalta regula de care trebuie sa tinem cont este sa folosim intotdeauna carlige fara barbeta. 

Un carlig cu barbeta folosit intr-o zona cu matasea broastei face foarte dificila si cateodata aproape imposibila absorbirea momelii de catre crap. O problema foarte dificil de rezolvat atunci cand ai nevoie ca momeala sa poata ajunge foarte usor in gura crapilor pentru a avea o sansa sa ii prindeti. Daca vedeti ca pierdeti foarte multi pesti, problema poate sa fie generata de faptul ca pestilor le este greu sa aspire momeala voastra. Data viitoare cand recuperati firul si aduceti la mal un ghem de matasea broastei, aruncati-o in apa langa mal si puneti montura deasupra ei. Apoi incercati sa simulati existenta unui crap deasupra monturii. Amintiti-va ca atunci cand un crap vrea sa se opreasca, trebuie sa foloseasca foarte mult aripioarele pectorale. Cu cat crapul este mai mare, cu atat mai mare va fi curentul de apa generat. Acum incercati sa ridicati montura si veti vedea ca in 9 cazuri din 10 barbeta va fi agatata de vegetatie, impiedicand astfel miscarea libera a momelii. Acum strangeti barbeta cu patentul sau folositi un carlig fara barbeta si repetati experimentul. Ridicati montura si veti vedea ca nu intampina nici o rezistenta. Ati gasit un loc curat cu pietris la 50 de metri distanta, care are cativa metri lungime si forma asemanatoare cu o banana. Aruncati cu prastia sau cu cobra cateva sute de boiliesuri. Cam cate boiliesuri credeti ca au aterizat in zona curata cu pietris ? Foarte multe dintre ele vor ajunge in matasea broastei, iar crapii le vor gasi cu siguranta si le vor manca. Momelile prezentate in zone curate trezesc suspiciunea crapilor imediat. Este exact locul in care crapul se asteapta sa fie intinsa o capcana si este foarte dificil sa camuflezi montura cand este prezentata intr-o "gaura" in vegetatie, pentru ca iarba din apropiere va tine linia suspendata pana aproape de plumb, iar pestii sunt si asa in alerta. In mod cert nu este nici pe departe o situatie ideala, dar acum pentru ca aveti o metoda care permite ca montura voastra sa fie usor aspirata de catre crapi atunci cand aterizeaza in matasea broastei acolo unde este si majoritatea nadei, nu trebuie sa va complicati inutil. Nu va faceti griji cu privire la faptul ca nu va vor gasi momeala - o vor gasi. Asadar, nu evitati niciodata zonele cu matasea broastei. Crapii nu o fac.