Pescuitul la cteno sau amur

Pescuitul la cteno sau amur

pescuitul_la_cteno_sau_amurPescuitul la cteno sau amur este destul de incitant. Este unul dintre cei mai puternici pesti si ai parte de o adevarata lupta pentru a-l scoate din balta. Este foarte asemanator crapului, doar ca are capul altfel. Este un peste foarte bun la gust, chiar mai bun decat crapul si creste cateodata chiar mai mare decat acesta.

Ctenul este un peste mai degraba ierbior. Are probabil cele mai multe denumiri dintre pestii cunoscuti: cteno sau ten, amur. Este vizibil des in zona stufarisului in perioada verii cand stuful este verde. De asemenea, vara sta mai mult la suprafata cand iarba este la suprafata apei.

Nada Cteno primavara si momeala Cteno primavara

80% Benzar Mix Cteno aroma lucerna (aproximativ 9 lei – 1kg)
20% Legume la punga (Mexicano) ce contin porumb, mazare, pastai. (aproxmiativ 4 lei, se gaseste in LIDL).
Puteti alege si o aroma de Scopex (aroma de fructe fermentate).

In general ctenul iubeste aroma dulce si totodata buruienile, insa din pacate primavara este destul de rezervat si nu mananca prea bine. Vara aveti sansa sa nu mai scapati de el daca il aduceti pe patul de nada.

Momeala cteno primavara: boabe de porumb conservate cu aroma de lucerna (aproximativ 6 lei) sau porumbu uscat pe fir de par (min. 2 boabe)

Nada Cteno vara si momeala cteno vara

15% Iarba de balta macinata (buruieni adunate din balta + stuf)
15% Lucerna verde macinata
30% Benzar mix Cteno (cu sau fara aroma lucerna) – optional (ar fi bine sa-l folosim ca sa legam nada cu el pentru ca in aceasta nada ne bazam doar pe verdeturi si cereale)
5% Patrunjel maruntit + marar maruntit – pentru aroma
10% Mazare (mai mult pentru culoare, dar vorba aia, si pentru gust)
10% Porumb uscat fiert
15% Pelete lucerna (de asemenea, spartura de pelete pentru inchegarea nadei)

Pret estimativ nada: ~ 25 – 30 lei (cu tot cu Benzar si Pelete)

Momeala cteno vara: porumb cu aroma de lucerna, porumb artificial verde cu aroma de lucerna sau de fructe, stuf, trifoi (la suprafata, vezi mai jos detaliile despre trifoi), porumb uscat pe fir de par (cel putin 2 boabe de porumb), paine (coaja sau miez), chiar si rama uneori. Dintre toate momelile, puteti opta cel mai bine pe porumb artificial verde, porumb cu aroma de lucerna sau pe fir de par.

Momeala trifoi pentru cteno: in perioada verii, cand afara este foarte cald, chiar canicula, majoritatea pestilor stau la suprafata si nu prea se hranesc. Cteno fiind ierbivor, se hraneste la suprafata cu ierburi din lac. Atunci puteti pescui cu trifoi cu o montura care sa stea la suprafata. Se pare ca aceasta momeala chiar a avut succes in perioadele foarte calde ale verii.

Inca un pont: ctenul este unul dintre cei mai “flamanzi” pesti, asa ca prefera nada destul de masiv. Deobicei trebuie sa-i aruncati aproape 2-3 kg de nada, iar cand l-ati adunat, nu va mai pleca de acolo pana nu va manca tot. Atentie! Este foarte puternic si aveti nevoie de monturi bune cu fire puternice!