Reteta de crap umplut

Reteta de crap umplut

  • un crap de 1-1,5 kgcrap_umplut_400
  • o ceapa mare
  • miez franzela
  • 2 oua
  • 2-3 catei usturoi
  • 50 gr. slanina afumata
  • piper, sare, cimbru
  • patrunjel verde


Crapul, este ideal pentru acest fel de mancare, si anume pentru a fi umplut , deoarece are pielea groasa si nu pune mari probleme in a se rupe. Dupa ce se curata de solzi si se eviscereaza, incepand de la taietura de pe burta, se desprinde pielea cu cutitul pana la cap unde ramane prinsa.Se scoate osul amar de la cap. Se foloseste o foarfeca pentru a se taia aripioarele si coada pe dinauntru ( exact ca la stiuca umpluta) sa se desprinda de carne dar sa ramana prinse pe piele.
Se alege carnea de pe oase, se aleg atat pe cat este posibil oasele mici. Carnea se da prin masina de tocat, impreuna cu ceapa care inainte a fost tocata si calita usor in ulei. Se adauga in masina de tocat miezul de paine inmuiat in apa si apoi stors bine, slanina afumata si dupa gust , usturoi. Exact ca la chiftelute, in umplutura se adauga ouale crude, o lingurita de sare, piper , putina faina de grau pentru a lega mai bine amestecul, patrunjel si marar tocat marunt. Cu aceasta umplutura se umple pielea crapului, dupa care se coase pe burta. Acum , dupa preferinte, se poate aseza in tava ori pe un strat de zarzavat ( morcov, ardei gras, rosii) sau pur si simplu in tava unsa cu ulei, un pahar de vin alb cu apa. Se lasa la foc potrivit in cuptor aproximativ o ora. Din cand in cand se stropeste pestele cu zeama din tava. Mare atentie sa nu plesneasca pielea.
Cand se rumeneste pe o parte, se intoarce pe cealalta, aplicand aceleasi procedeee ( stropind pestele cu zeama din tava).

Mod de servire: Se serveste rece , taiat felii, cu bucati de lamaie.