Rosioara

rosioara__scardinius_erythrophthalmus_400Denumire stiintifica: scardinius erythrophthalmus
Denumire populara: babusca rosie, rosioara cu pana rosie, pana rosie, ocheana rosie, ochenita

Caracteristici principale:
Lungime: 18-24 cm rar ajunge la 35 cm
Greutate: 200-300g rar ajunge la 1-1,5 kg
Aspect: Corpul sau este alungit, comprimat lateral, de inaltime variabila. Solzi mijlocii,bine fixati. Bot scurt, caudala adanca cu lobi egali. Are partea dorsala de culoare albastrui inchis cu reflexii verzi sau cafenii uneori chiar negricioase. Laturile pestelui sunt argintii iar partea ventrala este alba. Inotatoarele, exceptand cele ale exemplarelor tinere, au baza fumurie si varfurile rosii.

Mod de viata: Se intalneste in apele de campie, in toate raurile Dunarii si in lunca acestora, in lacurile litorale, in baltile si ghiolurile Deltei Dunarii, in iazurile transilvanene, in lacurile de acumulare din zonele de deal si campie.
Se hraneste cu : particule de plante, alge, larve de insecte, viermi, racusori mici. Se pescuieste cu undita de primavara pana toamna, la suprafata apei cu o varga usoara de 3-4 cm lungime, cu carlig bine ascutit, sfoara de 20-22 si struna de 16-18. Valoare gastronomica: carne calitativ inferioara.

Dimensiunea minima legala: 15 cm.