Scobarul

scobarulDenumire stiintifica: Chondrostoma nasus
Denumire populara: scobar, podut, scobai, mate negre, podusca

Caracteristici principale:
Lungime: 24-28 cm rar ajunge la 34 cm
Greutate: 244-413 g rar ajunge la 560-700 g
 

Aspect: Corpul este lunguiet si acoperit cu solzi mari, uniform si bine fixati. Botul este bombat si buzele sunt groase. Inotatoarea dorsala are aspect de randunica. Capul si spatele sunt negru-verzui sau verde-oliv, iar partile laterale sunt gri-argintiu. Inotatoarea dorsala este cenusie aproape de negru, iar celelalte sunt rosii, mai ales in perioada de reproducere.

Mod de viata: Se intalneste in apele curgatoare, bine oxigenate si usor saline. Se hraneste cu algele verzi de pe pietre, cu insecte si larve. Se pescuieste vara si toamna cu o undita de 2,70-2,90 m.

Valoarea gastronomica: Carnea este plina de oase, dar foarte gustoasa.
Dimensiunea minima legala: 20 cm.