Somnul (Silurus glanis)

Somnul (Silurus glanis)

somnulSomnul (Silurus glanis) este o specie de peste rapitor de talie mare din familia Siluridae. El este raspandit mai ales in Europa Centrala si Europa de Est, dar si in Asia de Vest putand fi intalnit si in Afganistan sau Kazahstan. Somnul traieste frecvent in balti, lacuri, pe cursul inferior al fluviilor mai mari, ca si la gura lor de varsare in Marea Baltica, Marea Neagra, Marea Caspica. Pestele prefera locurile adanci cu mal si ape tulburi.

Somnul are un corp lung, cu un cap turtit dorso-ventral; are o gura larga, care are pe laturi doua mustati lungi, sub gura fiind mustati scurte. Corpul se termina fara o inotatoare codala propriu-zisa. In medie somnul are o lungime de 2 m, putand insa atinge o lungime de 3 m si o greutate de 150 kg. Culoarea corpului este albastruie negricioasa sau verzuie maslinie pe spate, iar abdomenul este de o culoare mai deschisa.

Somnul este activ mai ales noaptea, vanand in apele tulburi cand temperatura apei este peste 4 - 7 grade C. Hrana lui consta mai ales din pe?ti si raci, dar poate ataca si pasari acvatice sau mamifere tinere. Animalele adulte duc in general o viata solitara.

Perioada depunerii icrelor la somn este in regiunile temperate intre lunile mai si iunie, cand apa are o temperatura intre 17 - 18 grade C. Icrele sunt depuse in locuri bogate cu plante acvatice. Cantitatea de icre depuse depinde de posibilitatile de hranire si de marimea femelei. La 2 - 3 zile apare puietul care are o marime de 4 - 5 mm. In primele 10 zile ei sunt sensibili la lumina. Dupa aceasta perioada incep sa se deplaseze activ consumand plancton, crustacee mici. In caz ca nu este suficienta hrana apare canibalismul. La varsta de 4 - 5 ani somnul este apt pentru reproductie.